Virtual en/of Augmented Reality voor Bedrijven?

Hoe kunnen bedrijven Virtual en/of Augmented Reality toepassen binnen hun bedrijf?

Virtual en Augmented reality worden vaak onderschat omdat mensen het vaak zien als speelcomputer. Extended Reality (XR) biedt veel meer aan dan de meeste mensen weten en in dit artikel gaan wij het hebben over alle mogelijkheden om VR/AR toe te passen in een bedrijf om duurzamer en kostbesparend te werken.

De verwachting is dat de totale extended reality (VR+AR) branche een markt wordt ter waarde van 192 Miljard euro in 2023. Door dat de markt steeds groeit komt er ook meer competitie waardoor er veel meer innovatie plaatsvindt. De sprongen achter de techniek van virtual en augmented reality zijn de laatste jaren steeds groter geworden, hierbij zien wij ook dat de toepassingen binnen bedrijven ook steeds beter werken. De bedrijven die vroeg beginnen met het implementeren zullen een enorm voordeel hebben op de competitie. Bekijk hier wat voorbeelden die voor bedrijven van toepassing kunnen zijn.

De Kracht van Virtual Reality

Iedereen kent het basis concept van VR nu wel, je bevindt je in een compleet andere wereld waardoor er heel veel potentie is om “Virtual Experiences” te creëren. De branche die dit momenteel het meeste toepast zijn de game developers. Denk hierbij aan Playstation Vr en de Meta Quest 2, deze headsets worden meestal gebruikt voor spellen spelen of media afspelen.

Er is veel meer te bereiken via virtual reality dan alleen gamen, virtual reality kan worden ingezet om situaties na te maken en mensen die te laten ervaren. Er zijn al voorbeelden:

  • Politie trainen hoe het is om de eerste te zijn die aankomt bij een auto ongeluk
  • Sporters trianen in hele specifieke oefeningen die in het echt niet 100% accuraat uit kunnen worden gevoerd.
  • Personeel opleiden doormiddel van handelingen uit te voeren die normaal te duur zouden zijn om vaak achter elkaar te doen.
  • Meetings in VR bieden een betere ervaring dan zoom calls omdat het voelt alsof je daadwerkelijk in de zelfde kamer zit.
  • Makelaars die virtual reality gebruiken om virtuele bezichtegingen te doen.
  • Reisbureaus die de headsets inzetten om klanten een beter idee te geven van de locatie, hotel etc.
  • Virtual Reality headsets gebruiken om internationale Universiteit of HBO studenten een rondleiding geven, waardoor ze de uiteindelijk een goed geïnformeerde keuze kunnen maken.

De opties zijn er en de techniek is er tegenwoordig ook, het enige wat de markt terug houdt is de creativiteit van bedrijven om het ook daadwerkelijk toe te passen.

Toepassingen van Augmented Reality

De term Augmented Reality is wat minder bekend onder de meeste mensen terwijl het bij veel mensen een dagelijks impact heeft op hun leven. Augmented Reality verschilt van Virtual Reality door dat AR een filter over de echte wereld maakt en virtual reality een volledig nieuwe wereld bouwt.

Wat voorbeelden van augmented reality brillen zijn de Google Glass Enterprise en de Realwear. Dit zijn beide augmented reality brillen die worden gebruikt in industriële settings. Uiteraard is het belangrijk om wat voorbeelden te krijgen zodat uw zelf kan bekijken of dit bij uw past en/of u augmented reality aan zou kunnen passen.

  • Snapshop is een app waarmee je met augmented reality kan zien of een meubel bij uw in het huis past. Hierbij hoef je niet alles te meten en kan je gemakkelijk met je telefoon zien of het wel of niet past.
  • Modiface is ook een interresant bedrijf/product, met Modiface kunnen mensen make-up uitproberen met augmented reality om te zien of het bij hun past.
  • Eyedecide is een bedrijf in de zorg branche die augmented reality gebruiken om mensen meer te leren over hun ogen.

In de komende jaren gaan VR en AR solutions hele grote veranderingen brengen in de wereld, dat is al duidelijk. De vraag is welke bedrijven er vroeg mee beginnen en daardoor de early adopters worden van de techniek. Veel bedrijven hebben al interesse alleen zijn er niet evenveel die daadwerkelijk de stappen nemen on het te implementeren.

Voor meer informatie over AR/VR toepassingen kunt uw ons altijd vinden op onze website: https://metaxp.eu

Wij zijn ook altijd bereikbaar via onze email: Info@metaxp.eu

Leave a Reply

%d bloggers like this: