
Virtual Reality (VR) is een van de snelst groeiende technologieën ter wereld en een bron van opwinding voor veel consumenten. Steeds vaker verschijnt VR in huizen en bedrijven over de hele wereld, waardoor omgevingen en omgevingen worden gestimuleerd op een manier die realistisch genoeg is om ons voor de gek te houden door te denken dat we ergens anders zijn.
Hoe is Virtual Reality Ontstaan?
Hoewel Virtual Reality extreem futuristisch lijkt, is de oorsprong ervan niet zo recent als we misschien denken. De uitvinding gaat terug tot halverwege de jaren vijftig, een van de eerste Virtual Reality-apparaten, de Sensorama, was een machine met een ingebouwde stoel die 3D-films afspeelt, geuren verspreidde en trillingen opwekte om de ervaring zo levendig mogelijk te maken. Daaropvolgende technologische en software ontwikkelingen in de daaropvolgende jaren brachten een voortschrijdende evolutie met zich mee, zowel in apparaten als in interface ontwerp. In de jaren ‘90 had Nintendo ook een poging gewaagd met de beruchte Virtual Boy wat het meeste lijkt op de headsets van vandaag. De grote doorbraak in VR technologie kwam in 2015 na het lanceren van de Oculus Rift waardoor Virtual Reality toegankelijk begon te worden. Tegenwoordig worden headsets steeds krachtiger en betaalbaarder; producten zoals de Oculus Quest of Pico Neo 3 kunnen zelfs zonder computer als volwaardig device functioneren.
Wat betekend VR?
Virtual Reality is een computer gegenereerde omgeving met scènes en objecten die echt lijken, waardoor de gebruiker zich ondergedompeld voelt in die omgeving. Door middel van een Virtual Reality brill of headset (zoals de Meta Quest 2) wordt deze omgeving waargenomen. Met VR kunnen we ons niet alleen in videogames plaatsen, maar ook leren hoe we een hartoperatie moeten uitvoeren of de kwaliteit van sporttraining kunnen verbeteren om de prestaties te maximaliseren.
Hoe Werkt Virtual Reality?
Als mens baseren we onze perceptie van de wereld op de regels die door onze ervaring zijn ontwikkeld. We geloven wat we om ons heen zien, horen en voelen. VR-ontwerpers gebruiken de basisregels van perceptie en ideeën over hoe we omgaan met de wereld om omgevingen te creëren die net zo authentiek aanvoelen als de wereld om ons heen.
VR-headsets zijn in wezen gewoon machines die zijn ontworpen om onze omgeving te vervangen door iets dat in software is gemaakt. Er zijn gyroscopische sensoren, versnellers en magnetometers in headsets om te bepalen hoe u beweegt en om uw interacties met een virtuele ruimte te volgen. Je headset maakt ook verbinding met externe camera’s en computersystemen om toegang te krijgen tot software voor je VR-ervaring of om verbinding te maken met extra programma’s.
Virtual Reality en Mijn Bedrijf
Nu dat u weet wat virtual reality is, en hoe het werkt is de volgende vraag “hoe kan ik virtual reality in mijn bedrijf gebruiken?” Het meest voor de hand liggende toepassingen zijn het ontwikkelen van virtual reality trainings applicaties, en werken in de metaverse; hoewel door de aard van VR is uw fantasie vrij letterlijk het limiet van wat er mogelijk is.
Werken in Virtual Reality biedt veel mogelijkheden; niet alleen is het inzetbaar als hybrid work solution, maar ook voor het uitbreiden van uw werkplek. Met Virtual Reality is het ook mogelijk om uw werknemers toegang te geven tot meerdere displays zonder limitaties van de ruimte.
Door trainings applicaties te ontwikkelen geeft u uw werknemers de mogelijkheid om onbeperkt toegang te geven tot training simulaties en is er verder geen opzet tijd nodig; denk aan het oefenen van een presentatie voor een volle zaal, het oefenen van een inval bij de politie, of het in elkaar zetten van een machine/auto. Om het simpel te verwoorden: Virtual Reality maakt het mogelijk om kostbare trainings scenario’s op duurzame weizen met software te recreëren.